Esta web utiliza cookies. Al navegar en esta página, aceptas el uso que hacemos de las cookies.
Aceptar Leer más
Nous desenvolupaments i aplicacions de l’anàlisi arquetípica
Període d'execució: {{entry.duration_c}}
Doctoranda/Doctorand: {{entry.doctoralStudent_c}}
Grup de recerca: {{entry.researchGroupName}}
Empresa: {{entry.companyName}}

Nous desenvolupaments i aplicacions de l’anàlisi arquetípica

Encara que aquesta tesi doctoral conté més treballs, un d’aquests ha consistit a col·laborar amb l’empresa Francesc Alted. En concret, s’ha desenvolupat un nou còdec per al projecte Blosc usant l’anàlisi d’arquetips. Aquest còdec, anomenat AARCH, ha sigut dissenyat específicament per a codificar conjunts de dades bidimensionals, com ara imatges en blanc i negre.


Blosc és un compressor de dades que permet utilitzar diferents còdecs i filtres a l’hora de comprimir les dades. Val a mencionar que Blosc comprimeix les dades per blocs per a evitar l’ús de la memòria tant com siga possible. A més a més, és completament extensible, perquè proporciona als usuaris i usuàries diferents mecanismes perquè puguen usar còdecs i filtres propis. Dit això, aquest còdec s’ha utilitzat des de Caterva, una llibreria emmarcada dins del projecte Blosc i construïda sobre c-blosc2, la qual cosa li permet treballar de forma molt eficient amb dades multidimensionals.


Al seu torn, l’anàlisi d’arquetips és una tècnica estadística que permet obtenir els casos extrems, anomenats arquetips, d’un conjunt de dades i, alhora, permet representar cada observació d’aquest conjunt de dades com una combinació convexa (els coeficients són positius i sumen 1) d’aquests arquetips. El còdec proposat en aquesta tesi aprofita aquest últim aspecte. Durant la codificació, al còdec li arriba un conjunt de dades bidimensional, que el divideix en blocs xicotets (normalment de 4x4 o 8x8) i forma un nou conjunt de dades. A aquest conjunt, hi aplica l’anàlisi d’arquetips i obté, tal com s’ha esmentat anteriorment, uns blocs arquetípics (també de 4x4 o 8x8), i uns coeficients que permeten de representar cada bloc com a una combinació dels blocs arquetípics.

Per a descodificar, simplement cal regenerar els blocs multiplicant els blocs arquetípics pels coeficients obtinguts en la codificació. Una vegada generats tots els blocs, simplement cal reordenar-los per a obtenir el conjunt de dades original. Un avantatge que proporciona aquest còdec és la capacitat de poder obtenir i modificar elements (cel·les de 4x4 o 8x8 elements) d’un conjunt de dades comprimit sense haver de descodificar cap altre element.


Direcció de la tesi:

Irene Epifanio López


Tutora: Irene Epifanio López